Vse o prodaji vstopnic Spletna prodaja vstopnic Cart

PRIPRAVE NA NOVE PREDSTAVE - KOT VIJA, VAJA, VEN!

#spasteater #novasezona #gledalisce #komedije

ŠPAS TEATER | Kapitanov dnevnik 001
Urša Alič, kapitan | Mengeš, 4. maja 2018 ob 17:51

PRIPRAVE NA NOVE PREDSTAVE – KOT VIJA, VAJA, VEN!  

Postaja vroče in e-mailov je spet več kot dni poprej. 'Vsi' so pobegnili na dopust, daleč na Hrvaško ali pa postavljat prikolice na bližnje obale. To je nekakšen ustaljen slovenski protokol za 1. maj. Visoka turistična sezona, obenem pa blaženi mir v pisarnah, ko človek lahko mirno in produktivno dela. Denimo ugiba, kako v naslednji sezoni narediti še kaj bolj norega, bolj drznega, bolj… in spet telefon!

MOJ IPHONE JE ŽE VROČ, TOLIKO ČLENOV JE BILO V ZADNJI  POGODBI!
Prav neekološko za printat. Z Ireno sva ravno popravili še zadnje detajle za podpis pogodbe, avtorskih pravic in drugih papirjev za predstave, ki nas bodo razveseljevale v novi sezoni. Že nekaj časa sem imela na očeh dve, ti. smash hit (udarni, prva liga) komediji, dva  gledališka blockbusterja (veliki uspešnici), v originalu: Menopause - The muzikal in Sex tips for straight women from a gay man.
Sliši se obetavno. Ker sta temi spektakularno aktualni! Vsaj v našem gledališkem žargonu.
 

Američani imajo kar hude zahteve glede produkcije in res je veliko usklajevanja. Ampak, smo skoraj na koncu! smiley
Komaj čakam, da 'podpišemo' in lahko sodelujočim, ki jih imam v mislih, povem, kaj pripravljam in jih tudi konkretno povabim k sodelovanju. Ta del: začetek, nastajanje, načrte in arhitekturo sezone, to imam res rada! Sicer pa, ko pogledam naše predstave za nazaj, nismo prvič hodili po tej ovinkasti cesti, na kateri ti nikoli ne more biti dolgčas. Res nikoli.

ZDAJ NAJ VSAK PO SVOJE PESMI POJE
Po grenki izkušnji z muzikalom Grease sem letos precej bolj molčeča glede načrtov, kot sem bila sicer. Nikomur nisem povedala, kaj pripravljam, da se nam ne bi zgodila enako grdo kot lani. Letos sem imela na mizi veliko tekstov (prav reči moram tekstov, ker v gledališču nikoli ne rečemo besedil, samo o tekstih govorimo), ki sem jih postavila v ožji izbor za uvrstitev na program prihodnje sezone.
Zdi se mi, da še nikoli toliko! Večina je bilo »gledaliških« tekstov - kar nekaj pa tudi materiala za odlično show komedijo ali muzikal.

VIJA, VAJA, VEN – HAHAHA, ZADOVOLJNA Z IZBOROM!
Izbor prave komedije, ki bo popestrila trenutni izbor komedij v Sloveniji, je bil res težak. Na koncu meseca aprila sem sprejela odločitev 'Vija, vaja, ven', sem pometla še z zadnjimi dilemami, in zelooo velik in težàk kamen se mi je odvalil od srca.
 
Zame je vsako leto najtežje obdobje prav od marca do maja, ko se odločam in izbiram med teksti za prihajajočo sezono. Čeprav imam nastajanje novega obenem neizmerno rada. Se ga pa vedno tudi malo bojim. Kot da bi vesoljsko ladjo peljala v neznano vesolje! Ampak tudi tu je luč na koncu tunela!

DO TEKSTA LAHKO PRIDEŠ V HIPU ALI PA SE OBRNEJO MESECI NA KOLEDARJU
Veliko idej za nove predstave mi prinesejo prav ustvarjalci, ki bi želeli delati v Špasu. Lahko rečem, da skoraj vsak teden dobim kakšno novo ponudbo. V kolikor se mi zdi zanimiva, si vzamem čas in grem hitro na sestanek…
Največ projektov pa izberem po internetu. Glas publike šteje! Vsaka predstava, ki mi je vsaj malo zanimiva ali ima atribute uspešnice, gre v mapo »projekti 20…ZDAJ/20…NASLEDNJELETO / 20…I-WISH itn.

LESTVICA TOP 10 KOMEDIJ
Moj zadnji izbor predstavlja lestvica TOP 10 komedij, ki si jih zapišem na list in si ga obesim na steno ob pisalni mizi. Vsak dan gledam, razmišljam, brišem in dopisujem vtise ter medtem izločujem projekte, ki imajo več minusov kot plusov. Kar kruto za avtorje, ampak tako je.
 

Že dolgo nazaj sem se naučila, da intuicija tudi veliko šteje!

 

SURFANJE JE ŽE VRSTO LET MOJ NAJLJUBŠI ŠPORT
Seveda presrfam vse o najbolj aktualnih predstavah, ki so na lestvici popularnih ali v mojih TOP 10.
V glavi se medtem začenja proces…
Počasi ustvarim mentalno sliko zasedbe, izberem režiserja, oder dobiva oblike in barve… Ne bi bilo prvič, ko sem se za projekt dogovorila z igralkami oziroma igralci že prej, preden sem podpisala pogodbo z avtorjem.
Zakaj? Razlogov je več. Najprej, ob podpisu pogodbe se plača avans, ki ga ne dobiš nazaj, v kolikor predstave vendarle ne boš delal. Tudi tantieme (plačilo honorarjev avtorjem) na posamezno predstavo so kar visoki in res je dobro, da si prej zagotoviš zasedbo in rezerviraš želene ustvarjalce, preden podpišeš pogodbo s tujci.

 

»Captains bridge ali moj poveljniški most«

KAKO SE VESELIM NASLEDNJE SEZONE!
Seveda, marec, mesec odločitev je mimo. Letos sem ga podaljšala v april, ampak – zdaj je že vse jasno! Sezona bo zabavna, simpatična, za vse okuse. Program bo vrhunski in pester! Gremoooo!
 
Začeli bomo s pustolovskim muzikalom Madagascar. Pri tem projektu smo koproducenti, kar pomeni, da ustvarjamo predstavo s partnerjem in nismo sami nosilci projekta. V marcu je k meni pristopil Nejc Avbelj, mladi producent, lastnik produkcijske hiše NAGP, ki ima  trenutno na odrih Slovenije Moje pesmi, moje sanje in mi ponudil sodelovanje pri tej fantastični avanturi. Mlad fant, star 29 let – toliko kot sem bila jaz, ko sem začela samostojno pot.

          

 

NAŠ PLESNI GURU PA RAVNO NA MADAGASCARJU!
Špas teater je prevzel prodajo in marketing predstave; pravijo, da smo najboljši v tem, in takega priznanja sem res vesela! Nejc postavlja muzikal v sodelovanju s svetovno priznano koreografko Mojco Hrovat. Ko sem Mojco prvič poklicala in povabila k sodelovanju, je bila, ne boste verjeli, na počitnicah na Madagascarju! Dobro znamenje? Pa še kakšno!

Verjamem, da bo ta družinski muzikal odlično obiskan. Narejen je po predlogi vsem dobro znane risanke Madagascar, Nejc je namreč pridobil pravice od izjemno uspešne in produktivne produkcijske hiše Dreamworks.

          

Res se veselim.
Tudi takšnega občasnega kukanja v čarobno doživetje skozi oči producenta, igralk in igralcev, koreografov, scenografov in seveda Flajota, ki je že leta in leta najraje v #BACKSTAGE, za novo sezono pa pripravlja nekaj posebnega.
Kaj naj rečem, ja no, bom kar ponovila, res se veselim!

 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani... OK