Županova Micka

Odlična komedija z odličnimi igralci: Klemen Slakonja, Uroš Furst, Klemen Janežič, Nina Valič, Janez Škof in drugi

Prihajajoče predstave

Igralci

Klemen Slakonja: Tulpenheim, en žlahten gospod

Saša Pavlin Stošić: Šternfeldovka, ena bogata mlada udova

Rok Kravanja: Monkof, Tulpenheimov perjatel

Uroš Fürst: Jaka, župan

Nina Valič: Micka, županova hčer

Klemen Janežič: Anže, Mickin ženen

Janez Škof: Glažek, en šribar

Vsebina

»Ti si lepa kakor roža, dolga kakor smreka, brhka kakor hrast, v tvojih tatinskih očeh en fant notri sedi, kateri v mene venkaj strelja. No, kako ti to dopade?«

Kdo ne pozna tega prvega odrskega in v slovenski komediji vse do zdaj le redko preseženega Anžetovega poskusa dvorjenja ljubljeni Micki? To dvorjenje po gorenjsko je v isti sapi neizmerno smešno in nadvse zgovorno. Anton Tomaž Linhart je z Županovo Micko,povzeto po takrat popularni Richterjevi dunajski veseloigri Die Feldmühle (Vaški mlin), v letu 1789, ko so Evropo pretresal učinki in posledice francoske revolucije, izvedel pravo malo kulturno in socialno revolucijo na odru ljubljanskega stanovskega gledališča. To je bilo dotlej rezervirano samo za nemščino in italijanščino, Linhart pa je s skupino prijateljev izobražencev uprizoril komedijo v domači govorici ter v duhu novih demokratičnih in svobodomiselnih teženj dokazal, da se slovenščina na odru enakopravno kosa z drugimi jeziki in da si kranjski narod zasluži umetnost v svojem maternem jeziku. Predvsem pa je dokazal, da ima na odru kaj povedati.
V kratki komediji v dveh aktih se je duhovito ponorčeval tako iz koristoljubnih špekulantov kot iz snobizma, tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov, in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem, ki z različnih strani prežijo nanj. In pri vsem tem Linhartov pogled na družbene sloje ni črno­bel: med plemstvom so tudi poštenjaki (v tem primeru je to poštena ženska!), zdrava kmečka pamet pa sem in tja nasede praznemu videzu in lažnivim obetom. Najdragocenejše volilo Linhartove Županove Micke pa je samozavest; jezikovna, razredna, osebnostna in ne nazadnje tudi umetniška.

Gostovanje: SNG Drama Ljubljana

Fotografije

Ustvarjalci predstave

Avtor: Anton Tomaž Linhart

Režiser: Luka Martin Škof

Dramaturg in lektor: Arko

Scenograf: Miha Horvat sonda 4

Kostumografija: Urška Recer

Oblikovalec zvoka in glasbe: Ivan Mijačević

Oblikovalec svetlobe:Vlado Glavan, Luka Martin Škof, Miha Horvat sonda4

Fotografija: Peter Uhan

Ostale informacije

Premiera: 22. september 2017 – Mala drama

Trajanje: 66 min, brez odmora.

Primerno tudi za otroke starejše od 12 leta.

Gostovanje: SNG Drama Ljubljana

VSE O PRODAJI VSTOPNIC
SPLETNA PRODAJA VSTOPNIC